CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Rabu, 13 Januari 2010

where is the love?


Setiap hari aku akan pastikan tidak lupa untuk click di www.utusan.com dan www.bharian.com.my. Yelah, tak mahu ketinggalan melihat perkembangan negara sendiri walaupun di rantau orang ( ahahahay, macam jauh sangat je bunyinya.whatever~)

Sejak kebelakangan ni ada berita yang agak memeranjatkan. isu sensitive. mengenai agama, dan secara tak langsung akan menjadi masalah perkauman juga. Penggunaan nama Allah pada agama bukan Islam.

Sebenarnya agak risau juga nak menulis dan berkomentar mengenai masalah juga. bimbang akan ada hati yang terguris. aku ada banyak teman-teman china dan india. dan tidak dinafikan, kadang-kadang mereka secara personalitinya jauh lebih baik untuk dijadikan teman dibandingkan orang melayu sendiri yang kadang-kadang agak mengesalkan. ( i speak randomly ok)

Tetapi bila ada isu mengenai penggunaan nama Allah ini, aku tidak dapat terima secara jujurnya. tetapi aku tidaklah se-extreme hingga sampai nak bakar tempat ibadah orang lain * sangatlah tidak rasional orang yang berbuat begini* Sejak dari aku lahir lagi dan aku pasti lama sebelum itu lagi, penggunaan nama Allah cuma ada di agama Islam saja di MALAYSIA. aku tidak merujuk kepada negara-negara lain. jadi, mengapa baru sekarang mahu diaplikasikan penggunaan itu. mengapa tidak diteruskan saja apa yang sudah biasa diterapkan. tidak akan timbul masalah seperti ini. Dari aspek undang-undang isu penggunaan ini mungkin dibenarkan, tidak salah. tetapi kita di bumi Malaysia wahai teman-teman sekalian. tidak sama seperti negara lain. kita sejak kecil sudah hidup bersama pelbagai kaum. dan sebagai rakyat Malaysia yang sejati, kita sudah pun tahu, isu-isu sensitif seperti agama dan bahasa di bawah kuasa Raja-raja Melayu. ya, mungkin ini merupakan propaganda politik, aku tidak mahu komen ...sesungguhnya, ALLAH itu Maha Mengetahui.Dan mengenai isu keterlaluan seperti bakar gereja. sekiranya orang yang berbuat demikian menyatakan bahawa mereka adalah Muslim sejati, rasanya mereka harus muhasabah diri dahulu. aku yang mungkin ilmu agamanya ini yang tidak sampai setitis air di laut pun tahu perbuatan itu salah. DALAM ISLAM, TIDAK PERNAH KITA DIAJARKAN BEGITU!

“Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yang mereka sembah selain Allah, karena mereka nanti akan memaki Allah dengan melampaui batas tanpa pengetahuan.” (QS. Al An’aam: 108).

0 ulasan: