Sabtu, 24 Julai 2010

i can't wait for...


First would be absolutely the coming Ramadhan *okay, be honest..more to aidil fitri actually* like seriously, the weather nowadays make me feel that now is ramadhan already, super hot. and people like always be thirsty all the time. everytime i went back from clinic, i will stop to indomart nearby (indomart is a one like 7 eleven here)to buy drinks, or cornetto. things that i love about ramadhan is the atmosphere during night, that you will be feel calm all the time, maybe because usually on ramadhan nights all the mosque here will read the Quran. and besides that, of course the time when we break the fast,, so many foods on the table *toing,toing,toing* and at last, there will be some left over * this is not good people (yeah,talking to myself)* and now i am craving for kuih raya :(

Second is my coming graduation day that will be held on maybe at 23-27 august(this what i hate about this place, never can fix the date earlier,,hufftt). can't wait to try on the new baju kebaya songket that i sent to tailor last few days. the tailor service charge was sooo expensive! double price of my cloth i bought! better my kebaya will turn out well mr tailor! hehe, actually there is no big deal on this graduation coz it is just my first graduation. here i will have two times of graduation. the coming first graduation is for degree of bachelor dentistry. and the second one is the degree of profession ( this time i'll officially get the title dr. infront my name)..and to reach for the second graduation is like very very very far away though! there's alot of requirements i have to catch up! :S

can't wait to put this graduation cap on my head

the last one is............. BALIK RAYA!!!!! hewhewhew,, few days after my graduation day. urghh,,can't wait! after 5months...finally! *a big smile*

i'm already book flight ticket for raya like ages ago :P

Selasa, 6 Julai 2010


do you guys stuck watching Parenthood just like me, would stay in front of the tv eventhough commercial advertisement is between them?

the casts of Parenthood

For those who hasn't watch this series yet, here i brought the synopsis. credit to aceshowbiz.

-This contemporary re-imagining of the blockbuster film depicts the colorful and imperfect Braverman family.

When Sarah Braverman (Graham, "Gilmore Girls"), a financially strapped single mother, returns home to her parents and siblings in Berkeley, Calif. after packing up her Fresno apartment and uprooting her two inconvenienced kids, Amber (Mae Whitman, "In Treatment") and Drew (Miles Heizer, "ER"), she is greeted by her opinionated father, Zeek (Nelson, "Family Stone," "Coach"), and strong mother, Camille (Bedelia, "Heart Like a Wheel"), who are privately dealing with their own marital issues. As Sarah is reunited with her siblings - sister, Julia (Christensen, "Traffic"), and brothers Crosby (Shepard, "Baby Mama") and Adam (Krause, "Six Feet Under") - all struggling with issues of their own, it's clear that the Braverman reunion is just what they need to face the everyday challenges of modern family life.-

I wouldn't hesitates to recommend this perfect series to all. trust me babe! :)
For me, this series portrayed the real life of parenting life. i admit parenting sometimes is sucks (when child is rebellious, not even listen to their parents), but at the same time it also gives beautiful and sweet experiences that u couldn't find for free. Five stars and standing ovation to the casts who didn't fail to play the character so well. I'm impressed!

Krause plays as Adam who is a great father of two kids; a girl teenager Haddie and Max, an autisme kid, lovely and sweet husbands too. Scenes how did he react when his only daughter brought back her boyfriend home to be introduced to him absolutely reminds me when i brought back mine too. hahahaha! :P

p/s: go the cd stores nearby and grab this series. wouldn't disappoint you definitely.

Isnin, 5 Julai 2010

Independent woman

Mondays Night Laughs. The only thing that i love about Monday. Accidently On Purpose is one of the shows that can't stop make me laugh. oh, i love Billie. Actually i admired more on her character. INDEPENDENT WOMAN.

am I independent enough? * keep thinking*

actually, by living by myself here far away from my parents and this long distance relationship (LDR) taught me well how to be independent enough. Of course, when you have to do all stuff all by yourself. cooking, find a house or kostan to live, pay the bills by yourself, washing cloth (eventhough now i do have laundry), go some places that not so familiar to you just by yourself, alone!

suddenly i remember when my only brother want to rent a house since he's nearly got married last few years.

ayah: along mintak ayah teman dia pergi sign contract sewa rumah dgn owner rumah malam ni.

me: (stunned!) HAAAAA???

ayah: (just laughing..)

me: nak sign contract pun kena berteman ke? sign je kot..lepas tu bayar sudah.

ayah: (keep laughing..)

me: along..along..kelakar betul. dah besar kot, lelaki pulak tu. hahaha. angah kat bandung cari rumah sendiri je. nk sewa rumah pun buat surat kontrak sendiri kot.

ayah: itu lah kualiti yang ada pada students yang studying abroad. survival. kerajaan hantar students study abroad bukan untuk memandaikan students tu lebih tapi sebab nak bagi ada kualiti self-survive kat students supaya boleh bergelut di masa depan.

me: (couldn't agree more) *but still i guess Along had his own reason why he want a company there. maybe he don't want to make a bad choice for a house. he had his point there!

And when i asked Faeiz am I an independent woman, the conversation turns out like this:
me: bie, honey ni independent woman tak?

faeiz: honey mmg sorg yg bdikari sbb honey dok jauh ngn fmly. so,honey da mengharungi mcm2 mslh tanpa bntuan fmly.

me: lagi?

faeiz: ape ek? .....................................

(actually it is quite hard for me to ask Faeiz make his own opinion about this coz he is not a kind of man who freely expressed his feeling and thoughts...or in another word, NOT ROMANTIC ENOUGH!) -_______-

and..all by myself. :P

P/s: but still. i'm just a normal creature of woman. i still need a man. not on my back, but beside me :)

Ahad, 4 Julai 2010

Every women deserve a Chanel

Classic collection of Chanel

I would die for a Chanel rather die before have one. It's sound so bimbo, but it is true. Btw, thanks to one of my girls, Wan Ching ( you should be proud your name appear in my blog, proudchicken's blog *cough2*), who introduce me the link of a blog which i am into it for this moment. And because of this blog, i became so obsess of Chanel...DAMN IT! I swear, i never like branded handbags such as Chanel, LV, Dior, etc before. When peoples buy those pricely handbags, i would like, " Oh my God! Why they would spend thousands ringgit just for a handbag??? It's ridiculous!It's just a handbag~" BUT NOW, i suddenly realize what-we-called ESTHETIC of the handbag, especially Chanel...phewww!~

I am 23 years old and just a scholarship holder, -_______- Who on earth will give me Chanel bag for free? or for 95% discounts perhaps? :P Seriously for now, eventhough i am fully dress up from head to toe, to enter Chanel store also i would never do girls. hahahaha!

In Bandung, there are so many fake branded handbags sells here. Just name it, it's all here. plus, the fake one also have their own grade...from the material that looks very very the material that looks close like the original one. For me, i will never wear the fake branded items. you know, when i wear it, in every steps i go, i will be very conscious and ask myself would anybody noticed that the one i wear right now is just the fake one? If they do notice it, how ashamed i would be. This feeling is started after i bought myself Guess hand watch, 3 years ago. Since that, i wouldn't feel confident enough to walk around with the fake one. For me, it is ok to buy stuff that meets our purchase ability although it is not so branded enough.

Mine from Charles n Keith

just love the stripes

just nice for me

Me, Shoes, and Handbags...where the hearts is perfectly collides~

P/s: i am pretty sure, i will have a Chanel one day. :)

Ahad, 23 Mei 2010

the best pancake in bandung!

pancake dengan caramel sauce....SO YUMMY~

dekat bandung, dekat mana pancake yang paling best?

uhuuuu, semestinya @Nanny's Pavillion~

here some photos :

lepas dah habis makan, and take out our bill....tiba-tiba waitress tu bagi sekuntum bunga rose putih......

dan tiba-tiba kami teringatkan dayah yang sangat-sangat=sangat idamkan fresh flower (semenjak kami bagi die bunga palsu masa birthday dia hari tu). dan...dan...dan....oleh kerana fikiran kami yang agak nakal sedikit ini,kami merancang untuk kenakan dayah dengan bunga ni.

sebaik saja balik ke kostan terus ketuk pintu bilik dia, dan bagi bunga rose ni dan cakap ada orang bagi :P :P :P

dan saya rasa ketika ini kalau dayah sedang baca blog ni,pasti dia akan menjerit dan ketuk bilik kami...dan mencekik kami...huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,,kunci bilik masing-masing!!!!

Selasa, 18 Mei 2010

bila aku geram...

+air, air, oh air....

balik saja dari klinik..aku nk mandi dan solat. sangat excited nak mandi. sbb panas gila on the way back tadi. plus, setiap kali pulang dari klinik memang harus mandi dulu,euwwww...can't you see the bacteria all around your body??? tetapi...bila buka je shower, air yang keuar dari shower meleleh macam tu je! air kecil yang terlampau!!! terus membara hati ni...geram! sewa kostan bukan main mahal...setara dengan sewa rumah teres 2 tingkat abang aku yang ada 4bilik itu! tapi, ini air pun kecil...sapa yang tak marah?! terus terbantut hasrat nak mandi..turun ke penjaga kostan

saya: mas, koq di kamar aku ga ada air...airnya kecil banget..aku mawu mandi
mas kostan: oh ya, ntar dilihat ya.
saya: ayuh mas,buka dong airnya yang gede.

actually, disini air dari bawah tanah.terus dipakai pam air untuk mengepam air ke atas. kostan ni pulak dengan bijak dan bertauliahnya hanya buka suis pam air 3kali sehari. geram tak?!


sejak dia kerja....
kalau call memang tak akan pernah diangkat. (busy buat kerja maybe)
sejak dia kerja....
balik pun lewat.
sejak dia kerja....
tidur pun cepat.(penat barangkali)
sejak dia kerja....
komunikasi memang T_____T

if only you read this........... :(

I feel bad....bored..nothing to do...geram...
terus keluarkan barang-barang dari peti ais...COOKING THERAPY

ayam masak kicap

sayur campur

sedang khusyuk masak tiba-tiba maid kostan keluar dari bilik dia dan jenguk ke dapur...

mbak iroh: mbak, tadi gempa ya?
saya: masa sih? emang gempa?
mbak iroh: iya mbak...gegar tadi. mbak ga ngerasa?
saya: ga koq mbak...loh?!!!serius mbak?

dan tiba-tiba weimay pun datang ke dapur

weimay: weyh...gempa!!!
saya: WHAT?????!!!!!!!

Ahad, 16 Mei 2010

cheese cake

one of the variety cheese cake there, MIX FRUIT CHEESE CAKE

damn, my rotated incisors teeth is clearly seen by this angle, ok you guys please focus on the cheese cake

the cheese cake is not bad...but still can't beat the secret recipe's

we ordered two slice

wei may is too happy after her mission to find curry powder alagapas@babas accomplished

see the texture..nyummy

Sabtu, 15 Mei 2010

wisata kuliner

in Indonesia, hunting for food is called wisata kuliner. as i realized, lately friends and i always do wisata kuliner when we were bored, stress, and of course when we were hungry. why? because FOOD is the ONLY thing that make us HAPPY ;) so, from now and onwards there will be bunch of food photos in my blog :)

Venue: pizza hut, dago bandung (lunch)

duo platter teriyaki ribs+wedges

blueberry milkshake *highly recommend*

blue ocean

when i am stress......

what i do?






which coffee?




Khamis, 8 April 2010


Alhamdulillah, minggu lalu dapat juga aku bercuti 5 hari meluangkan masa bersama keluarga dan orang tersayang di Malaysia. 5 hari saja ya. dan bermacam-macam aktiviti dalam 5hari tu. full and pack!

Kebetulan juga ada family day masa aku balik. family day sebelah keluarga ayah. ADAN FAMILY DAY 2010! ya, di sebelah ayah setiap tahun akan ada family day. kali ni family day diadakan di port dickson..setelah dua tahun berturut-turut diadakan di a famosa melaka bandaraya bersejarah. dan rasanya kali ini lah family day yang paling gempak.

Keluarga sebelah ayah memang ramai. dan part yang paling best adalah masing-masing rapat dan bersemangat. setiap tahun akan ada family day. setiap raya kedua akan diadakan konvoi raya beramai-ramai ke rumah saudara mara dari muar hinggalah ke melaka. semua ini sudah menjadi tradisi keluarga adan. dan kami keluarga adan sangat berbangga memegang tradisi ini! bukan setakat ini saja ya...malah game juga ada tradisi...hahaha, setiap kali family day pasti akan ada game tradisi iaitu, game RAJA....1,2,RAJA...3,4,RAJA....pak ndak, sambungannya bukan 5,6,7 ya..hahahha :P

beberapa foto hasil ihsan sepupu sepapat...sebab aku memang malas nak mengambil foto :D

ucapan perasmian dari kamil

pertandingan mewarna kanak-kanak

indoor game, piramida

pertandingan baling belon air untuk married couple saja yer

alaaah,,,pecah...pak lang excited along da masuk geng pak lang pecah jugak.buktinya, lihatlah baju pak lang...

kami membuat pakatan tidak akan memecahkan belon masing-masing. hehe..momerandum of understanding

pecahkan belon orang, jaga belon sendiri jangan sampai pecah

pass getah dengan straw. group aku menang.phew!~
haaa,,macam-macam pose!

finally,penyampaian hadiah


sebahagian sepupu lelaki yang masih bujang. lain semua da beranak pinak


p/s: bertemu lagi di family day akan datang, seandainya masih panjang umur ini :) amin...

Jumaat, 19 Mac 2010

Padamu kuharap kau hadir dalam hariku,
Agarnya kau tahu betapa kucinta padamu,
Setiap masa seolah ada disisi,
Kasih padamu takkan pernah padam,
Sayangku, hanya engkau dihati,
Jiwaku ini kosong tanpa pelukanmu,
Oh belaianmu..

Kasih, kita ditakdirkan bersama,
Takkan engkau kupersiakan,
Walau terkadang hati mudah terusik olehku..

Selagi ada nyawa,
seluruh daya kan kupastikan kau gembira,
Segala cinta dan saat bahagia, oh ibu...
Ke akhir hayatku..

Oh ibu..

bila ibu merajuk :'P

haih, penat sangat hari ni. baru saja pulang dari klinik :/ walaupun pagi tadi cuma buat scaling, tetap penat. mungkin sebab minggu ni setiap hari bekerja, jadi penat pun accumulate :( tapi alhamdulillah, lepas scaling tadi dengan dr.Devi :) suatu kepuasaan tu kalo lepas scaling dengan dr.devi. sangat strict periksa. but, i like her so much. eventhough she is strict, but she makes my work easier. minggu ini kerja berjalan lancar. except my orthodontic patient been rejected by resident to receive orthodontic treatment. haih, mana lah aku nak cari patient ortho lagi ni???lubang cacing mana lagi??

yahoo! duit ibu dah masukkan :) hahaha. ibu merajuk taw dengan i!!! hahaha. takda, sebenarnya, selalunya ayah yang masukkan duit. tapi kali ni ibu yang masukkan. usually bila ayah masukkan duit, aku akan reply "i love you ayah" ... takpun "thanks ayah, you are the best dad in the world" hahaha. tapi tadi masa reply ibu, just say "terima kaseh :)". then, aku dapat balasan sms berbunyi " ibu merajuk. kalau ayah yang masukkan duet bukan main lagi i love you la..apalah..tapi ibu masukkan cakap terima kaseh je". hahahaha! ibu, sorry..angah tak realize pun. coz tadi baru je balik klinik. baru saja sampai bilik. sangat-sangat penat. so, tak masuk hati pun apa yang ditaip kat sms tu. ibu, eventhough i didn't put it there in text...but i know you already know how much i love you ibu. only Allah know how deep my love for you. you always come first for me. i am not here if u won't deliver me in this world. and now, i miss you so much :'(

Selasa, 16 Mac 2010

3 perempuan 1 lelaki

iya, 3 perempuan 1 lelaki. itulah kami adik beradik. putera dan puteri kepada pasangan Tajuddin Adan dan Rohaida Rahim. hiks.

3 perempuan 1 lelaki. macam mana lah agaknya ayah dan ibu bertahan membesarkan kami ye?
hmmm...3 perempuan 1 lelaki.

suatu ketika dulu...

ibu: haih, nasib baiklah anak lelaki sorang je. sorang pon rumah dah tunggang langgang.
saya: .... (sebenarnya ibu..kami anak perempuan pun ikut serta menunggang-langgangkan rumah)

ALONG..atau nama sebenarnya Mohd Shazreen. dahulu nakal sungguh. ye tak along? oleh kerana minatnya yang agak tinggi dalam sports..rumah pun dijadikan padang, stadium, court, dan sebagainya. main bola dalam rumah. WAKTU IBU DAN AYAH TIADA DI RUMAH SAJA YA. habis kelentang kelentung dinding rumah. barang pecah? uhhh, semestinya. bunga kristal ibu tak tahulah dah berapa batang yang berkecai. tapi, he's smart. along akan lekatkan balik guna selotape lutsinar dan gam gajah. tapi beberapa tahun kemudian akan terbongkar juga. kantoi ketika packing barang...kerana setiap 4 hingga 5 tahun kami pasti akan pindah, ikut ayah bekerja.

tak ingatlah pulak bila tapi yang pastinya waktu hal ini terjadi kami di Pontian. ya, 4-5 tahun tinggal di Pontian

ibu: eka, nah ni...makan ubat.
eeka: tak nak (menangis-nangis)

al kisahnya eeka memang penakut makan ubat pil.

ibu: telan je lah. kalau tak macam mana nak baik
eeka: tak mahuuu...tak mahuuuu
ibu:... (ambil pil dan segelas air..masih meneruskan misi paksaan)
eeka: tak nak lah ibu...
ibu: nah..telan
eeka: (terpaksa telan sambil menangis)
ibu: nah, minum air ni..pastu telan pil
eeka:..(minum air)
ibu: dah telan??
eeka: (angguk-angguk kepala)
ibu: ..(curious...) bukak mulut!
eeka: ...(geleng kepala)
ibu: bukak!
eeka:..(membuka mulutnya yang memang luas itu. ternyata pil masih lagi di lidah)
ibu: eh, ada lagi!!!!

EEKA...atau namanya Nur Syafeeka. hahahahha..anak ibu yang paling sengal. ada saja yang dibuatnya menggelikan hati. hahahha. uda,angah belom cerita lagi pasal adegan sesi potong rambut bersama angah :D

beberapa tahun lalu, sewaktu aku mahu shopping barang-barang untuk dibawa pulang ke bandung.

saya: ...(menolak troli perlahan-lahan. dalam troli sudah banyak barang. tapi masih lagi mencari barang-barang lain untuk memenuhkan troli. hurm, nampak something yang menarik. ambil. belek-belek barang itu dlm 2 saat. letak dalam troli)
eera: ey, apa tu angah?
saya: barang....
eera: angah nak buat apa?
saya: ey, biarlah.....
eera: ...(ambil barang tersebut dari troli) ni harga dia berapa ringgit?
saya: emm, entah..tak tengok.
eera: haish....(melihat tanda harga) angah!mahal laaa!!
saya: eeeyy, eera ni..seboklaa..ibu tak kesah pun.
eera: mana angah tawu ibu tak kesah? angah tak tanya pon ibu dulu
saya: angah tawulaahhh...
eera: ..(berlari ke ibu..) ibu, tengok ni angah beli ni..mahal bu...
ibu :...(mengangguk saja)
saya: ...(hehe, told ya!)

EERA...atau nama sebenarnya Nur Syaheera. walaupun eera anak bongsu, tapi dia lah yang paling matured rasanya. ayah selalu cakap kat eera. "eera, ni tengok ni adik eera (refer kepada saya...saya?????)

dan saya? atau nama sebenarnya Nur Syareena? adalah anak yang paling simple. tak banyak karenah. ok, lebih baik stop di sini sebelum yang laen protes!!!

Sabtu, 13 Mac 2010

cory monteith

yes, he is totally awesome. he is cool. did you guys know who he is?

he is star in Glee, Finn. Glee is AWESOME!

cute isn't he?hehe...

there are loads videos of him in youtube. i'm too lazy to upload it here. so, why don't you just type cory monteith in youtube. they are all there :)